Ce reprezintă calculatorul în ziua de azi

Voi încerca o introducere în lumea calculatoarelor, o analiză a impactului pe care îl are Tehnologia Informației (IT) asupra noastră, a întregii civilizații umane. De fapt, să încercăm împreună să deslușim modul în care calculatorul a ajutat la evoluția noastră, ca specie.

Dacă înțelegem în ce mod ne afectează viața putem să înțelegem și rolul fiecăruia dintre noi în acest domeniu și implicit putem lua decizia potrivită pentru a ne implica și a ne dezvolta o dată cu acesta.

Trebuie să recunoaștem că dezvoltarea profesională a individului, indiferent de domeniul de activitate în care activează, devine tot mai strâns legată de utilizarea unui calculator și chiar a internetului.  De asemenea, vorbim și despre rolul pe care îl are calculatorul atât în dezvoltarea personală cât și cea socială. Toate sunt tot mai dependente de mediul informatic. Și asta într-un mod deloc neglijabil. Din contră, dependența crește în timp.

Era informațională

Era informațională este o idee care susține că epoca noastră va fi caracterizată prin capacitatea indivizilor de a transfera informații în mod liber. Şi astfel, fiecare individ să aibă acces aproape instant la: descoperiri științifice, cunoaștere, cercetare, idei și concepte de viață. Lucru foarte dificil sau chiar imposibil de realizat anterior.

În ultimii ani și în unele accepțiuni ”Era Informației” a permis – prin reinventarea internetului: web 2.0, blogging, social networking – crearea unei noi ere: ”Era Atenției”. Iată că în felul acesta ”Era Informației” își demonstrează încă o valoare însemnată în evoluția noastră. Ea este în măsură să creeze noi trepte în piramida evoluției. Prin asta demonstrează că nu închide piramida evoluției, nu este un vârf, așa cum era considerată de mulți până de curând și probabil încă mai este considerată de unii.

Tehnologiile noi au fost adoptate din ce în ce mai mult de către publicul larg și o dată cu invenția ”Mediei Sociale” – a rețelelor sociale de tipul Facebook/Google Plus și a blogurilor/CMS de genul WordPress/Drupal/Joomla –  fiecărui individ i se deschid noi oportunități. Acum ne este mult mai ușor să ne împărtășim ideile și să ne punem la dispoziția celorlalți propria experiență de viață sau propria experiență profesională. Cu alte cuvinte utilizarea ”inteligenței colective” sparge noi frontiere. Putem accesa acum prin internet (cu ajutorul serviciilor online) informația în mod facil și rapid, trecând ușor peste barierele geografice și lingvistice. În felul acesta devenim mai informați și mai atenți, acționând în mai multă cunoștință de cauză. Pe scurt: Era Atenției! Simplu.

Toate aceste cifre sunt în creștere:

  • Aproximativ 33% din populația planetei are acces la internet, adică aproape 2,5 miliarde de pământeni.
  • Aproximativ 45% din populația României are acces la internet, adică aproape 10 milioane de români.
  • Aproximativ 30% din populația României are cont de Facebook, adică aproape 6 milioane de români.

Impactul asupra economiei și societății

Conceptul de Revoluție Digitală poartă ramificațiile unei treceri de la o economie bazată pe industria tradițională – Industrializarea, prin Revoluția Industrială din secolul 18 – la o economie bazată pe manipularea informației. Astfel Revoluția Informațională implică economia unei țări și prin aceasta implică direct societatea. Adeseori se preferă termeni ca ”Economie Informațională” sau ”Societate Informațională”.

Practic, în acest moment, Revoluția Digitală redefinește întregul concept al economiei, adică conceptul celor 3 sectoare dezvoltat de Alan Fisher, Colin Clark și Jean Fourastié în anii 1930:

  1. Extragerea de materii prime.
  2. Producerea de bunuri.
  3. Furnizarea de servicii.

Serviciile, al treilea și cel mai dezvoltat sector al economiei cuprinde și ”tehnologia informației” care treptat a evoluat foarte mult – în țările dezvoltate cu forțe de muncă extrem de educate – și acum se autodefinește și tinde să-și revendice drepturile asupra unui nou sector. Astfel, în unele țări precum Germania va lua naștere cel de-al patrulea sector al economiei și anume ”Sectorul Informațional”.

În condițiile globalizării, tendințele actuale ale economiei mondiale arată faptul că asistăm la o serie de transformări fundamentale ale societății, care devine tot mai dependentă de informația electronică și de rețelele de comunicare/internet.

Cât de bine știm să folosim un calculator?

Pentru unii calculatoarele sunt încă un mister neelucidat. Alții stau și mai prost la acest capitol. Pentru ei calculatoarele sunt chiar ”fioroase”, nici n-au îndrăznit să le atingă vreodată. Există și oameni care folosesc calculatorul, cu destul succes, fără să cunoască efectiv modul lui de funcționare. De regula, aceștia au ”furat” deprinderile de la ceilalți bazându-se mult pe intuiție și memorie vizuală. Avem și categoria profesioniștilor care activează în domeniul IT.

Există loc de mai bine pentru oricare dintre categoriile mai sus amintite. Orice cunoștințe informatice, oricât de primare ar fi ele, își vor demonstra însemnătatea, mai devreme sau mai târziu.

Lasă un răspuns