Site vs Domeniu vs Găzduire. Care sunt diferențele?

Lumea virtuală este un spațiu cel puțin la fel de complex ca cel fizic, dar de cele mai multe ori este mult mai greu de deslușit. Nu este ceva neobișnuit să existe o confuzie între:

Funcționarea siturilor. Analogie cu locuințele

Internetul pare să fie o super-autostradă care permite oricui să ajungă oriunde. Deși cei mai mulți știu să o folosească ca să ajungă din punctul A în punctul B, puțini știu cum a fost construită și cum funcționează de fapt. Pentru a înțelege mai ușor cum funcționează internetul și implicit siturile care îl alcătuiesc, cea mai bună analogie este cea cu străzile și locuințele aflate de o parte și alta a acestora.

Costurile inițiale de construcție ale unei case nu îl scutesc pe proprietar de costurile viitoare de întreținere lunară, taxele anuale pentru rezervarea adresei (păstrare drept de folosință ”strada Cuza, nr. 123”) și nici de impozitele pe teren. La fel ca în cazul casei, costurile de construcție a unui site nu-l scutesc pe proprietar de costurile viitoare de mentenanță/întreținere site, chiriile anuale pentru păstrarea dreptului de folosință a unei adrese web (exemplu.ro) și taxele anuale pentru spațiul rezervat pe un server web.

Site web

Un site web este format din fișiere (text, imagini, video, scripturi HTML, CSS, PHP, etc.) și, în multe cazuri, o bază de date. Costurile de construcție ale unui site implică plata unui dezvoltator care să programeze atât elementele vizuale cât și crearea codului sursă din spatele interfeței grafice.

Găzduire web

Pentru ca situl tău să fie disponibil mereu pe internet, fișierele trebuie să fie încărcate pe un server web. Acest server este “găzduit” de o companie care oferă servicii de găzduire web.

Adresă web

Un domeniu de internet este de fapt o adresă web a unui site, de exemplu: CompaniaMea.ro. Pentru ca un vizitator să acceseze un site, acesta trebuie să cunoască adresa de internet a serverului care găzduiește fișierele sitului. Această adresă este numită adresă IP și arata astfel: 123.345.67.89. Vizitatorii le-ar fi dificil să țină minte aceste adrese și din acest motiv proprietarii de situri trebuie să închirieze anual un nume de domeniu de internet, de preferință o adresă cât mai ușor de memorat.

 

Serviciile de găzduire eXpertZone sunt facturate lunar, abonamentul începând de la 10€ pe lună și crescând în funcție de necesități: spațiu pe server, lățimea de bandă și alte particularități. Calculează-ți abonamentul lunar!